1. místo O ČISTOU OBEC 2021 za Královéhradecký kraj ve třídění odpadů

25.05.2022


Soutěž obcí Královéhradeckého kraje v třídění odpadů s názvem „Čistá obec 2020" v kategorii od 301 do 2 000 obyvatel. Na základě celkových výsledků byla pro naší obec předána odměna 35 000 Kc

 

Výsledky jsou uvedeny na stránkách cistykraj.cz

a

vyhlášení výsledků

 

Kde nejlépe třídí ?

 

V průběhu roku 2021 to nejlíp zvládli v Malé Úpě, v Záměli a Hořicích.

 

 

Vyhlášení výsledků Čistá obec proběhlo v prostorách Muzea východních Čech v Hradci Králové 16. května 2022 Ani problémy, které nás v posledních měsících a letech provázejí, nezastavily stále rostoucí chuť Čechů třídit svůj odpad a méně zatěžovat životní prostředí. I letos tak mohli být vyhlášeni vítězové soutěže Čistá obec. V ní obce a města Královéhradeckého kraje přátelsky soupeří o to, čí obyvatelé lépe třídí odpad.

„Třídění odpadu považuji za dnes už běžnou součást života moderního člověka, něco, co by pro každého z nás mělo být naprosto přirozené,“ říká náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství Pavel Bělobrádek. „Dlouhou dobu to tak ale nebylo a všichni jsme se to museli naučit. Soutěž Čistá obec ukazuje, jak se nám v tomto směru daří zlepšovat. A protože zároveň sama ke třídění obce a jejich obyvatele motivuje, má velký smysl.

Klání o vítězné příčky v soutěži Čistá obec se účastní všechny obce Královéhradeckého kraje, které jsou zapojené do systému zpětného odběru a využití obalových materiálů. Ten provozuje Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s. Soutěže se pořádají i v ostatních regionech, i v celostátním srovnání jsou na tom ale obce a města ze severovýchodu Čech velmi dobře. „Svou roli v tom může hrát skutečnost, že je Královéhradecký kraj turisticky oblíbeným regionem a zdejší obyvatelé ho pro sebe i pro jeho návštěvníky chtějí udržovat čistý,“ domnívá se regionální manažer společnosti EKO-KOM Jiří Záliš, podle kterého za úspěchy může být i obliba soutěže mezi občany a snaha v ní vyniknout.

Aby soutěž Čistá obec byla spravedlivá, je rozdělená do tří kategorií podle velikosti sídel. Ta nejmenší soutěží v kategorii do tří set obyvatel, střední obce, městysy a malá města mají kategorii od 301 do dvou tisíc obyvatel, městům pak patří kategorie nad dva tisíce obyvatel. Oceňují se přitom nejen tři nejlepší v každé z kategorií, ale také takzvaní Skokani roku, tedy obce, které se v uplynulém roce ve třídění nejvíce zlepšily.

 

OBCE DO DVOU TISÍC OBYVATEL

Ani v kategorii středních sídel se při přehledu úspěšných obcí příliš nepodíváme do nížiny. Třetí místo tady obsadil městys Černý Důl. Ten znají všichni, kteří za rekreačními pobyty nebo výlety míří do Krkonoš. S popularitou s ním může směle soupeřit držitel stříbrné příčky letošního ročníku Čisté obce. Tím je totiž obec Adršpach. Její starostku Danu Cahovou nečekaný úspěch překvapil. „Musím samozřejmě hlavně poděkovat občanům, protože oni třídí,“ reagovala starostka, která za dobrým umístěním v soutěži vidí prosbu směřovanou občanům, aby odpad třídili. „Snaží se, abychom měli hezky čistou obec, tak jsme takhle krásně dopadli.

Na velkého konkurenta by si tak možná měli dávat pozor v Záměli. Ačkoliv i v obci nedaleko hradu Potštejn ukázali, že třídit umí. Důkazem budiž, že loni si na vyhlášení výsledků soutěže Čistá obec přišli pro bronz, letos už vystoupali na příčku nejvyšší.

Více informací nejen o soutěži, ale i o dalších projektech, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz.