Návrh ČLnK k donášce léků pro karanténní pacienty v období aktuálního nouzového stavu

21.10.2020

vzhledem k aktuální epidemiologické situace, která svou závažností převyšuje jarní vlnu epidemie covid-19, vnímáme potřebu pacientů umístěných v karanténě vyzvednout léky na předpis v lékárně. Česká lékárnická komora zpracovala přehledný manuál, který ukazuje všem pacientům bez možnosti vycházet ze svých domovů postup, jak jim může být poskytnuta kompletní lékárenská péče včetně zajištění potřebných léků. Lékárny totiž díky svým přijatým opatřením fungují i v druhé vlně epidemie prakticky bez omezení.


Manuál Vám zasíláme v příloze tohoto dopisu a budeme rádi, když jej postoupíte starostům obcí Vašeho kraje. Pokud máte Vy nebo obce k dispozici seznam charitativních organizací, které pochůzky pro občany v karanténě obstarávají, bylo by vhodné rozeslat manuál i jim, protože mimo jiné obsahuje také souhrn otázek, na které by měl dobrovolník znát odpovědi od pacienta dříve, než přijde do lékárny vyzvednout jeho léky.


Věřím, že i podzimní vlnu pandemie se nám společnými silami podaří opět dostat pod kontrolu. Předem Vám děkuji za pomoc a přeji Vám pevné zdraví.


V případě potřeby jsem Vám k dispozici. S úctou Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident, Česká lékárnická komora